Bankside, Building 1

Commercial

Home to the Tate Modern, Southwark boasts some of the most contemporary architecture in London. Walsh chose specialist construction techniques to deliver the striking ‘Blue Fin’ building as rapidly as possible.

The landmark building comprises 13 storeys of office space above ground, a health club and shopping arcade on the ground floor, as well as a high specification 3 storey basement below, in a premium location next to the Tate Modern.  The distinctive facade of this building is made of 2,000 blue aluminium fins, hence its nickname, the Blue Fin building.

Walsh received a specific brief from the client in terms of programme, materials and method of construction. They specifically requested the use of top down construction for the basement, to speed up the development. Walsh achieved this by using a specialist form of construction involving plunged stanchions, which we justified by a rigorous analysis of existing test data, as no code rules existed for this particular form of construction, making this project ahead of its time.

We also designed concrete cores that sat on plate girders to fit within the width of the walls, which made construction less complex and faster, as well as acting compositely with the walls above to save material.

bankside-bluefin-building
bankside-bluefin
bankside-new

Key Facts

  • Client: Byrne Bros
  • Location: Southwark, London
  • Summary:
    This commercial project for Land Securities comprises 13 storeys of office space above ground and a high specification 3 storey basement below.

Key Contact

Full Profile