BBC White City

Commercial

We were proud to be part of the development of the new build BBC Head Office and Broadcasting Centre, delivering an innovative sway frame solution to make considerable time savings for our client.

Walsh were responsible for the RC superstructure design for this four building development that was to house the expanding operarion at the BBC.

By designing the 6-block development as sway frames we eliminated the need for shear walls and were able to make time savings for the client. We also recommended an alternative flat slab solution to the original steel frame proposal, utilising the sway frame design for stability.

A particular challenge within this project came about due to ta piling non-uniformance which meant that 20% of the piles were installed 2m shorter than designed. We were able to model the foundations with finite elements to examine the existing piles and assess the bearing capacity of the ground under the pile caps. We were then able to eliminate the need for remedial action, further saving time for the client.

1530 – BBC – Resized
Copy of DSCN0803 – Resized
DCP_2548 – Resized
Picture 015 – Resized
Picture 019 – Resized

Key Facts

  • Client: BBC
  • Location: London
  • Year: 2003
  • Summary:
    Design of the then new headquarter buildings for the BBC at White City. The project involved two new seven storey buildings and two new three storey office buildings.

Key Contact

Full Profile