Loampit Vale, Lewisham

Residential

We used our specialists in structural and sustainable engineering to develop the site for The Renaissance scheme at Loampit Vale. Despite the challenge of dissolution features in the underlying chalk, we were able to help deliver an award winning energy efficient site, which will provide many homes and jobs in this area.

Walsh is proud to be part of The Renaissance scheme, a comprehensive project to rejuvenate Lewisham’s, Loampit Vale. The plans for this scheme provide 800 new homes, a contemporary leisure centre, commercial space and creative enterprise units. We applied our structural services to five of the eight phases of the total development, ranging from low-rise to 20-storey high buildings. A wide range of structural solutions was proposed, including traditional reinforced concrete frameworks as well as timber frames supported on a concrete podium slab.

Much of the build involved the foundations being piled into the underlying chalk. However, during the project dissolution features were discovered in the chalk. We worked closely with the site team to prepare revised pile layouts and ground works details as quickly as possible to ensure the programme was not compromised. This development is one of the first mixed-use developments in the UK to reach Code 4 of the Code for Sustainable Homes together with 11 townhouses constructed to code 6. The site won a number of NHBC awards including a national Health and Safety award.

_D7K4240-2 – Resized
_D7K4244-2 – Resized
_D7K4248-2 – Resized
IMG_2698 copy – Resized
IMG_2705 – Resized

Key Facts

  • Client: Barratt London
  • Location: Lewisham
  • Year: 2015

Key Contact

Full Profile