Woolwich Central, London

Commercial

This versatile concrete frame development is a significant step forward in the regeneration of Woolwich and demonstrated the difference that value engineering at an early stage can make.

The Woolwich Central project for Tesco included a mixed-use development comprising a superstore with integrated car parks above and below the store, plus a landscaped podium deck with 3-7 storey residential blocks overhead. Walsh drew on experience and expertise in post-tensioning to develop a grid of PT concrete band beams and slabs. This aimed to minimise structural depths, reinforcement and deflections.

We also designed the podium level so that it helped to support the residential blocks overhead. The energy centre for the development spans across the roof of the store’s service yard, via a steel framed structure. This frame is designed to be removable in the future allowing greater versatility for the development. As well as this network of steel frame solutions, We also faced several challenges within the foundations.

When developing the double storey basement car park, we had to give special consideration to the two Thames Water sewers which run under the building. We used structural transfer walls and beams to effectively bridge these sewers. Walsh value engineered this scheme right from the start and achieved total material savings of over £2.0m. This included a 6,000m3 of concrete, 500 tonne reduction of reinforcement steel and 22,000m3 of soil saved from landfill. We also reduced the estimated build time by 6 months.

Tesco Woolwich IMG_2721 credit Benedict Luxmoor – Resized
Tesco Woolwich Panorama5 credit Benedict Luxmoor – Resized
Woolwich Central Panorama1 credit Benedict Luxmoor – Resized
Woolwich Central Panorama6 credit Benedict Luxmoor – Resized
Woolwich Central Panorama13 credit Benedict Luxmoor – Resized

Key Facts

  • Client: Tesco/Wilmott Dixon
  • Location: Greenwich, London
  • Year: 2013

Key Contact

Full Profile